امروزه انتقال داده بخش بزرگی از فعالیتهای بیشتر کسبوکارها را دربرمیگیرد. چه در حال اداره یک شرکت حقوقی باشید چه در یک شرکت مراقبتهای بهداشتی کار کنید، نیاز به روشی سریع و مطمئن برای انتقال و اشتراکگذاری دادههای مشتریان دارید؛ اما انتخاب بهترین روش برای انتقال داده آسان نیست. امروزه گزینههای زیادی از ایمیل کردن ساده تا روشهای پیچیدهتر مانند ftp یا sftp وجود دارند که باید متناسب با نیازهای کاریتان آن را انتخاب کنید.
فهرست مطالب :
Toggleاستفاده از ftp یا sftp
FTP و SFTP هر دو پروتکلهایی شبکه هستند که امکان انتقال فایلها را بین رایانه و سرور فراهم میکنند. با این حال، این دو پروتکل از نظر عملکرد، امنیت و سازگاری با همدیگر تفاوتهایی دارند. بنابراین مهم است که قبل از تصمیمگیری، بین ftp یا sftp آنها را بهطور کامل درک کنید و با مزایا و معایب این دو روش آشنا شوید. بنابراین در این مقاله قصد داریم به معرفی و بررسی مزایا و معایب این دو روش انتقال فایل بپردازیم تا بتوانید تصمیم بگیرید که بین ftp یا sftp کدام را باید انتخاب کنید.
ftp چیست؟
FTP مخفف File Transfer Protocol و به معنای پروتکل انتقال فایل است. اصطلاح پروتکل انتقال فایل (FTP) به فرآیندی اشاره دارد که شامل انتقال فایلها بین دستگاه ها از طریق شبکه است. این فرآیند زمانی کار میکند که یک طرف به دیگری اجازه ارسال یا دریافت فایل از طریق اینترنت را بدهد. پروتکل FTP در ابتدا بهعنوان راهی برای ارتباط کاربران و تبادل اطلاعات بین دو دستگاه فیزیکی استفاده میشد، اما امروزه معمولاً برای ذخیره فایلها در فضای ابری استفاده میشود که یک پروتکل امن است که از راه دور نگهداری میشود و به آن دسترسی پیدا میکند. FTP ممکن است توسط یک کسب و کار یا شخص برای انتقال فایلها از یک سیستم کامپیوتری به سیستم دیگر یا توسط وبسایتها برای آپلود یا دانلود فایلها از سرورهای خود استفاده شود.
FTP انتقال فایلها بین رایانهها و سرورها را از طریق اتصالات پروتکل کنترل انتقال/پروتکل اینترنت (TCP/IP) ارائه میدهد. در واقع میتوان گفت که ftp یک پروتکل لایه کاربردی در مجموعهی TCP/IP، در نظر گرفته میشود. همچنین پروتکل ftp فایلها را بین سیستمهای محلی و راه دور منتقل میکند و مانند http روی TCP اجرا میشود. بنابراین برای انتقال یک فایل دو اتصال TCP توسط FTP بهصورت موازی استفاده میشود که اتصال کنترل (control connection) و اتصال داده (data connection) است.
کاربرد ftp
FTP انتقال سریع و ایمن فایلهای حجیم را آسان میکند و آن را به گزینهای محبوب برای اشتراکگذاری فایل تبدیل میکند. FTP در انواع برنامههای مختلف، از توسعه وبسایت گرفته تا پشتیبانگیری و ذخیرهسازی فایلها استفاده میشود. برخی از کاربردهای رایج FTP عبارتند از:
– FTP اغلب توسط توسعهدهندگان وب برای آپلود و دانلود فایلها به و از سرورهای وب استفاده میشود. این میتواند شامل آپلود فایلهای HTML، شیوهنامههای CSS، اسکریپتهای جاوا اسکریپت و فایلهای تصویری در یک وب سرور باشد.
– از FTP میتوان برای پشتیبانگیری و ذخیره فایلها در سرورهای راه دور استفاده کرد. این میتواند برای افراد یا سازمانهایی که نیاز به ذخیره مقادیر زیادی داده مانند عکس، فیلم یا اسناد دارند مفید باشد.
– از FTP میتوان برای اشتراکگذاری فایلها بین افراد یا گروهها استفاده کرد. این میتواند شامل اشتراکگذاری فایلها در یک سازمان یا با شرکا و مشتریان خارجی باشد.
مزایا ftp
یکی از بزرگترین مزایا پروتکل انتقال فایل این است که با کمک کلاینتهای FTP میتوانید چندین فایل و دایرکتوری را در یک زمان انتقال دهید. دیگر مزایای این پروتکل عبارتند از:
– امکان از سرگیری انتقال در صورت قطع اتصال
– قابلیت توقف انتقال
– قابلیت برنامهریزی برای انتقال دایرکتوری
– قابلیت برنامهریزی برای تنظیمات خودکار مطابق دستورالعمل کاربر
– پشتیبانگیری خودکار
– قابلیتهای اسکریپت از طریق خط فرمان
– قابل استفاده و دسترسی در بیشتر هاستها
– پشتیبانی از حجم فایلهای بزرگ بدون افت سرعت تا صدها گیگابایت داده
– سرعت انتقال سریعتر از HTTP
– قابلیت بازیابی دادهها
– امکان قرار دادن فایلها در یک صف برای آپلود یا دانلود
معایب ftp
اگرچه پروتکل FTP قابلیت انتقال فایلهای بزرگ را با سرعت زیاد برای کاربران فراهم میسازد اما دارای معایبی نیز است که عبارتند از:
– FTP یک روش غیر ایمن برای انتقال داده است.
– FTP به تنهایی هیچ رمزگذاری را ارائه نمیدهد، به همین دلیل است که دادههای منتقل شده بهراحتی قابل رهگیری است.
– برای کسبوکارهایی که از دادههای حساس مانند دادههای پرداخت کارت یا ePHI (اطلاعات بهداشتی محافظت شده الکترونیکی) استفاده میکنند، رمزگذاری فقط برای راهحل FTP کافی نیست.
– FTP در برابر تاکتیکهای هکرها مانند حملات brute force یا حملات جعل آسیبپذیر است.
– نظارت بر فعالیت ftp بهدلیل عدم ناتوانی در ردیابی یا ناسازگاری در ردیابی آنچه در سیستم راه دور آپلود شده، دشوار است.
– فیلتر کردن اتصالات FTP فعال در دستگاه محلی دشوار است.
پروتکل ftp برای چه افرادی مناسب است؟
پروتکل FTP برای هرکسی که نیاز به انتقال فایلها از طریق اینترنت دارد، بهخصوص فایلهای بزرگ یا چندتایی که بهراحتی با ایمیل منتقل نمیشوند، مناسب است. FTP همچنین میتواند برای دسترسی و مدیریت فایلها روی یک سرور راه دور، مانند سرویس میزبانی وب یا ارائهدهنده ذخیرهسازی ابری استفاده شود.
sftp چیست ؟
Sftp مخفف Secure File Transfer Protocol و به معنای پروتکل امن انتقال فایل است. SFTP یک پروتکل سرویس گیرنده-سرور است که میتواند بهعنوان خط فرمان یا از طریق یک رابط کاربری گرافیکی (GUI) راهاندازی شود. این پروتکل شبکه برای دسترسی ایمن، انتقال و مدیریت فایلهای بزرگ و دادههای حساس است که توسط گروه مهندسی Task Force بهعنوان پسوند (extension) Secure Shell (SSH) طراحی شده است. این پروتکل برای انتقال امن فایل از طریق Transport Layer Security و انتقال داده برای برنامههای کاربردی شبکه خصوصی مجازی استفاده میشود.
SFTP از SSH برای انتقال فایلها استفاده میکند و نیاز دارد که کلاینت توسط سرور احراز هویت شود. دستورات و دادهها برای جلوگیری از قرار گرفتن رمز عبور و سایر اطلاعات حساس در شبکه به صورت متن ساده رمزگذاری میشوند.
کاربرد Sftp
SFTP بهعنوان جانشین FTP برای بسیاری از موقعیتهایی که امنیت فایل ضروری و مهم است، کاربرد دارد. یکی از بزرگترین کاربردهای این پروتکل برای کسبوکارها و حتی شخص ثالثی است که باید اطلاعات و دادههای مشتریان خود را محرمانه نگه دارد و این شامل انتقال آن از طریق شبکهها به شکل بستههای دیجیتال نیز میشود. به همین دلیل است که SFTP میتواند در ایمنسازی این نوع دادهها مفید باشد.
مزایا sftp
بزرگترین مزیت SFTP این است که دادهها را ایمن نگه دارید و امنیت دادههای در حال انتقال را فراهم میکند تا مطمئن شود هکرها و کاربران غیرمجاز نمیتوانند به دادهها بهویژه اطلاعات حساس دسترسی داشته باشند. دیگر مزایای SFTP عبارتند از:
– پشتیبانی از انتقال فایلهای بزرگ از یک سرور به سرور دیگر بهطور همزمان
– دارای قابلیت رمزگذاری و احراز هویت برای امنیت دادهها
– قابلیت ادغام با فایروالها
– مدیریت انتقالها از طریق یک رابط وب یا سرویس گیرنده sftp
معایب sftp
اگرچه پروتکل SFTP انتقال پرسرعت و ایمن فایل و دایرکتوریها را برای رایانه و سرور فراهم میسازد؛ اما معایبی نیز دارد که برخی از معایب SFTP شامل موارد زیر است:
– پیچیدگی: اگرچه SFTP قابل مدیریت است اما فرآیند ایجاد و راهاندازی یک کلاینت SFTP بسیار پیچیده است.
– ذخیرهسازی کلید خصوصی: کلیدهای خصوصی SFTP باید در دستگاهی که کاربران می خواهند فایل ها را از آن انتقال دهند ذخیره شوند.
– مشکلات سازگاری: احتمال دارد به در نرمافزارهای توسعه یافته توسط فروشندگان مشکلات عدم سازگاری با برخی از هاست با SFTP بهوجود آید.
پروتکل ftp برای چه افرادی مناسب است؟
SFTP شکل رایج انتقال فایل امن برای بسیاری از اسناد سازمانی و راهحل های مدیریت داده است. SFTP به شرکتها کمک میکند تا مقررات مربوط به انطباق با انتقال فایل را مطابق با HIPAA، GDPR و سایر قوانین نظارتی رعایت کنند. SFTP همچنین به کسبوکارها اجازه میدهد تا دادههای صورتحساب، وجوه و فایلهای بازیابی اطلاعات را بهطور امن انتقال دهند. افراد همچنین ممکن است از SFTP برای رمزگذاری ارتباطات خود نیز استفاده کنند.
تفاوت SFTP و FTP
پروتکلهای FTP و SFTP تفاوتهای قابل توجهی را در رویکرد خود برای انتقال فایل نشان میدهند که مستقیماً بر امنیت و سادگی فرآیند تأثیر میگذارد.
FTP از یک رویکرد دو کاناله برای برقراری ارتباط بین رایانهها استفاده میکند. کانال فرمان دستورات FTP را بین هر رایانه آغاز و ارسال میکند تا به انتقال اطلاعات را سرعت ببخشد. این فرآیند خودکار است و مشتری و نرمافزار در حال مذاکره در مورد کانالهای لازم هستند. با این حال، این رویکرد نیاز به باز کردن چندین پورت در فایروال به سمت مشتری دارد. اگرچه این فرآیند ممکن است کارآمد به نظر برسد، اما بهطور ناخواسته فایروال مشتری را در معرض آسیبپذیریهای احتمالی قرار میدهد. باز کردن چندین کانال میتواند حفرههای امنیتی ایجاد کند که میتواند مورد سوءاستفاده قرار گیرد، که آسیبپذیری برای یکپارچگی و محرمانه بودن دادههای در حال انتقال را ایجاد میکند.
از سوی دیگر، SFTP ، فرآیندی امنتر و سادهتر را ارائه می دهد. برخلاف FTP، SFTP تنها به یک پورت (پورت) نیاز دارد تا هم برای ارسال و هم برای دریافت داده باز باشد. این نه تنها پیکربندی فایروال را ساده میکند، بلکه امنیت اشتراکگذاری فایل را نیز به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. با محدود کردن انتقال داده به یک پورت، SFTP نقاط بالقوه ورود برای فعالیتهای مخرب را کاهش میدهد و در نتیجه جایگزین ایمنتری برای FTP است.
در نتیجه، هنگام در نظر گرفتن تعادل بین امنیت و سادگی، SFTP به دلیل عملکرد تک پورت آن که آسیبپذیریهای بالقوه را به حداقل میرساند و پیکربندیهای فایروال را ساده میکند، به عنوان انتخاب برتر ظاهر میشود. این باعث میشود SFTP انتخابی امنتر و کارآمدتر برای اشتراکگذاری فایل باشد، بهویژه برای کسبوکارها و سازمانهایی که دادههای حساس را مدیریت میکنند.
کدام بهتر است ftp یا sftp
برای اینکه بتوانید میان ftp یا sftp انتخابی هوشمندانه داشته باشید و انتقال دادههای ارزشمندتان را به آن بسپارید، در این مطلب به نکات کلیدی پرداختیم. در جدول زیر نیز میتوانید ویژگیهای SFTP را در مقابل FTP مشاهده کنید، تا بتوانید گزینهی ایمن را با توجه به نیازها و ترجیحات خود انتخاب کنید.
ویژگیها | SFTP | FTP |
رمزگذاری | ü | × |
Firewalls | یک پورت با پیکربندی ساده | چندین پورت دارد با پیکربندی پیچیده |
انطباق | انطباق با استانداردهای مختلف | عدم انطباق با استانداردهای ایمنسازی داده |
آسیبپذیریها | کمترین آسیبپذیری | پتانسیل بالاتر برای آسیبپذیری |
حفاظت از دادهها | دارای اقدامات قوی حفاظت از دادهها | فاقد اقدامات حفاظتی قوی از دادهها |