CDN چیست ؟

امروزه در دنیای تکنولوژی و وبمسترها بحث CDN بسیار رایج و پر مخاطب میباشد در ابتدا باید بدانیم که CDN چیست و چه کاربردی دارد؟

CDN به معنای شبکه توزیع محتوا و یا شبکه تحویل محتوا مخفف کلمه Content delivery network است که سرعت بارگذاری محتوای وب سایت را به حداقل می رساند. این روند با کاهش فاصله مکانی بین کاربر و سرور فیزیکی صورت میگیرد در نتیجه کاربران در سراسر دنیا محتوای وب سایت را بدون تاخیر در سرعت بارگذاری و کیفیت مناسب مشاهده می کنند.

 

نحوه کار CDN

در نقشه ی ساختاری شبکه CDN سرور ها در نقاط مختلف جهان و در دیتاسنترها کانفیگ و مستقر می شوند که دیتا را از سرور اصلی دریافت و ذخیره می‌کنند تا محتوای کش شده و محتوای جدیدی را که کش نشده است به کاربر بر اساس موقعیت جغرافیایی تحویل دهند.

این تکنولوژِی در افزایش سرعت تحویل محتوا و پهنای باند در وب سایت‌ها با ترافیک بالا و وب سایت‌های جهانی مانند گوگل، یاهو بسیار تأثیرگذار به همین دلیل خیلی سریع در کوتاه ترین زمان ممکن در دسترس قرار می گیرد اما در مقابل سایتی که سرور آن در نقطه جغرافیایی دورتری قرار دارد با سرعت کمتری لود می شود.

چرا باید از CDN  استفاده کرد؟

چرا باید از CDN  استفاده کرد؟

استفاده از CDN سرعت بیشتری به سرور و هاست می بخشد و مزایای زیادی از جمله افزایش امنیت وبسایت،سرعت بارگذاری صفحات، افزایش میزان پهنای باند و کاهش مصرف ترافیک سروردارد و برای مدیران سایت یا اپلیکیشن بسیار مفید است

همانطور که گفته شد هرچه فاصله ی بین کاربر و سروری که سایت روی آن قرار دارد کمتر باشد، سرعت بارگزاری سایت بیشتر میشود.برای مثال اگر شما در ایران باشید، سرعت سرور ایران برای شما بیشتر از سرور المان است. با توجه به فاصله ی مکانی هرچه کمتر باشد سرعت لود برای شما بیشتر خواهد بود.

سایت شما به صورت پیشفرض دارای یک سرور اصلی است، این سرور میتواند هر جای این جهان در یک دیتاسنتر نگه داری شود. وقتی شما از CDN استفاده میکنید، یک نسخه از فایل های قابل دانلود سایت شما مثل فیلم ها،عکس ها و جاوا اسکریپت روی سرور های مختلفی در نقاط مختلف جهان قرار داده می شود، در این حالت اگر کاربری در آلمان سایت شما را باز کند اطلاعات سایت شما از سرور ایران برای او ارسال نمیشود بلکه از نزدیک ترین سرور به آن شخص فرستاده می شود.

CDN برای وب سایت هایی با حجم ترافیکی بالا بسیار ضروری میباشد،اطلاعات دانلودی از سرور اصلی دریافت شده و در دیگر سرور ها دخیره میشود، کاربران برای دریافت اطلاعات از وب سایت به جای سرور اصلی از سرور های کمکی اطلاعات را دریافت میکنند،به همین دلیل استفاده از شبکه تحویل محتوا تاثیر بسیار زیادی در سرعت بارگذاری دارد.

استفاده از CDN باعث افزایش امنیت سایت شما میشود، ازآن جایی که وب سایت شما از طریق چندین سرور پشتیبانی میشود و ارتباط کاربر با محتوای سایت به صورت غیر مستقیم و محافظت شده برقرار می شود از کار انداختن آن مساوی است با حمله به تمامی سرور های این شبکه که امکان پذیر نمیباشد و خطر از دسترس خارج شدن به مراتب کاهش می یابد، چرا که در صورت از کار افتادن یک سرور، سرور های دیگر جای آن را خواهند گرفت.

مزایای استفاده از CDN چیست؟

مزایای استفاده از CDN چیست؟

برای توضیح بیشتر اینکه چرا راه‌اندازی شبکه‌های تحویل محتوای صفحات وب گامی حیاتی در ساخت یک وب‌سایت است و به طور کلی CDN چیست، باید در این بخش از مزایای استفاده از CDN با شما سخن بگوییم. در ادامه به برخی از این مزایا اشاره شده است.

کاهش مصرف پهنای باند

یکی از بزرگ‌ترین هزینه‌های میزبانی وب، هزینه‌های پهنای باند است. با صرفه‌جویی در پهنای باندی که برای مدیریت ترافیک شما از طریق چندبرابر شدن نقاط حضور لازم است، هزینه‌های میزبانی را کاهش خواهید داد.

یک شبکه تحویل محتوا از روش‌های بهینه‌سازی مانند حافظه پنهان استفاده می‌کند که شامل قرار دادن فایل‌های استاتیک در فضای ذخیره‌سازی موقت در رایانه‌های مختلف برای سهولت دسترسی است. این روش‌ها به کاهش بار کاری کلی سرور و مصرف پهنای باند کمک می‌کند.

محتوای استاتیک به داده‌هایی اشاره دارد که بدون هیچ‌گونه تغییری به کاربر نهایی تحویل داده می‌شود. این فایل‌ها برای همه کاربران یکسان باقی می‌مانند، صرف‌نظر از اینکه چه کسی آنها را درخواست می‌کند. به عنوان مثال می‌توان به فایل‌های رسانه‌ای مانند تصاویر و ویدئوها و همچنین فایل‌های HTML، CSS و جاوا اسکریپت اشاره کرد.

از سوی دیگر، محتوای پویا، داده‌هایی است که نمی‌توان آن‌ها را در یک سرور لبه ذخیره کرد. این بدان دلیل است که محتوای ارائه شده احتمالاً با توجه به متغیرهایی مانند اعتبار کاربر یا مکان‌های جغرافیایی متفاوت خواهند بود. با این حال، زیرساخت شبکه پیشرفته CDN و الگوریتم‌های مسیریابی درخواست می‌توانند به ساده‌سازی ارائه محتوای پویا کمک کنند. به طور خلاصه، فناوری‌های ترکیبی مورداستفاده توسط CDN برای ایجاد تعادل بار و کاهش هزینه‌های پهنای باند مفید هستند. سرعت و عملکرد مزیت بعدی ما در زمینه رابطه با پاسخ به این پرسش که CDN چیست محسوب می‌شود.

سرعت و عملکرد کلی را افزایش دهید

یکی از بزرگ‌ترین عوامل مؤثر در کاهش تعداد بازدیدکنندگان، تأخیر است. این تأخیر به فاصله اتصال کاربر به یک سایت و ظاهر شدن محتوای صفحه وب روی صفحه اشاره داد و معمولاً به دلایل زیر رخ می‌دهد:

  • تأخیر در خواندن فایل‌ها به دلیل مسدود شدن فضای ذخیره‌سازی.
  • اشکال در پردازش داده‌ها از وب سرور.
  • نوع انتقال داده، مانند شبکه فیبر نوری در مقابل کابل‌های کواکسیال.
  • انتشار یا سرعت انتقال داده‌ها از یک سرور به سرور دیگر.

بسیاری از این مسائل را می‌توان با استفاده از یک شبکه ارائه محتوا مؤثر حل کرد یا به شدت کاهش داد. پیاده‌سازی چندین استراتژی بهینه‌سازی وب‌سایت نیز به بهبود سرعت و عملکرد سایت کمک می‌کند.

بدین وسیله این تلاش‌ها به موتورهای جستجو کمک خواهد کرد تا سایت شما را بهتر درک کنند. در نتیجه، رتبه شما در صفحات نتایج موتورهای جستجو (SERP) بهبود می‌یابد و ترافیک سایت افزایش خواهد یافت.

بهبود امنیت وب‌سایت با CDN

هنگامی که تمام انتقال داده از یک وب سرور انجام می‌شود، شانس شما را برای قرار گرفتن در معرض رویدادهای مخرب مانند حملات DISTRIBUTED DENIAL OF SERVICE (DDOS) و سایر آسیب‌پذیری‌ها بیشتر می‌شود.

شاید بپرسید این حملات CDN چیست؟ حملات DDOS درخواست‌های هماهنگ برای اطلاعاتی هستند که از چندین مکان جغرافیایی و توسط کاربران مختلف در یک زمان معین انجام می‌شوند. آنها همچنین می‌توانند به طور خودکار از طریق ربات‌ها رخ دهند. هدف این حملات آن است که سرورهای مبدأ به دلیل بار ترافیک

وب از کار بیفتند. نیت پشت چنین حملاتی ممکن است متفاوت باشد، از شرارت خالص گرفته تا اخاذی و باج‌گیری. این حملات می‌تواند برای ساعت‌ها یا حتی روزها ادامه یابد و وب‌سایت هک شده را غیرقابل‌دسترس کند. استفاده از فیلترهای DDOS در چندین مکان به کاهش این حملات ترافیکی کمک می‌کند.

CDN همچنین می‌تواند هکرها را دور نگه دارد و از داده‌های حساس در برابر حملات امنیت سایبری محافظت کند، زیرا CDNها ترافیک وب را از سرور اصلی به پراکسی‌ها منحرف می‌کنند و منبع اصلی را عملاً نامرئی خواهند کرد.

آنها همچنین به طور مداوم گواهینامه‌های SSL/TLS را برای ایمن‌سازی انتقال اطلاعات با استفاده از احراز هویت و رمزگذاری داده‌ها به روز می‌کنند. این گواهی‌ها تضمین می‌کنند که پروتکل‌های امنیتی داده‌ها باعث می‌شوند که فقط گیرنده موردنظر به اطلاعات دسترسی داشته باشد و آنها را مشاهده کند. وقتی یک وب‌سایت دارای گواهینامه SSL/TLS است، URL به جای HTTP:// با HTTPS:// شروع می‌شود.

می‌توانید یک گواهی SSL/TLS بخرید یا به صورت رایگان از مراجع معتبر گواهی مانند LET’S ENCRYPT دریافت کنید. بسیاری از ارائه‌دهندگان میزبانی وب نیز گواهینامه‌های SSL/TLS رایگان را به عنوان بخشی از برنامه‌های خود ارائه می‌دهند. به عنوان مثال، همه برنامه‌های میزبانی وب هاستینگر دارای گواهینامه‌های رایگان SSL/TLS هستند. حال بیایید بررسی کنیم که بهترین CDN چیست؟

 

چگونه یک ارائه‌دهنده CDN انتخاب کنیم؟

شرکت‌های مختلف CDN ویژگی‌ها و مزایای مختلفی را ارائه می‌دهند. در حالی که برخی از ارائه‌دهندگان CDN خدمات خود را به صورت رایگان ارائه می‌دهند، برخی دیگر حتی خدمات DNS را به شکل رایگان در اختیار شما قرار می‌دهند. CLOUDFLARE که به عنوان یکی از معتبرترین ارائه‌دهندگان خدمات CDN شناخته می‌شود، در دسته دوم قرار می‌گیرد.

برخی از عناصر کلیدی که باید هنگام مرور شرکت‌های CDN مختلف در نظر بگیرید عبارت‌اند از بودجه و الزامات شما (آنچه از شرکت مزبور انتظار دارید) هستند. در زیر لیستی از ویژگی‌هایی است که یک سرویس CDN خوب باید داشته باشند آورده شده است:

  • ویژگی‌های ورود به سیستم: این ویژگی به کاربران اجازه می‌دهد تا داده‌ها و رویدادهای گزارش شده از ارائه‌دهندگان CDN را جستجو، ذخیره، تجزیه‌وتحلیل و نظارت کنند.
  • قابلیت‌های سفارشی‌سازی: سرویسی را انتخاب کنید که به شما امکان می‌دهد CDN را مطابق با نیازهای خود تغییر دهید. به عنوان مثال، برخی از ارائه‌دهندگان CDN به کاربران خود دسترسی‌های خاصی می‌دهند تا تحویل دارایی، استراتژی SEO، اقدامات امنیتی و تجربه کاربری مخصوص تلفن همراه را سفارشی کنند.
  • حفاظت از DDOS: اگرچه یک CDN می‌تواند آدرس IP مبدأ را مخفی کند، شما همچنان به یک لایه امنیتی اضافی برای منحرف کردن حملات شبکه‌ای نیاز دارید که از نفوذ احتمالی هکرها به وب‌سایت شما جلوگیری می‌کند.
  • پشتیبانی از HTTP/2:‌ اطمینان حاصل کنید که CDN از HTTPS پشتیبانی می‌کند. این تکنولوژی بسیار ایمن‌تر است و عملکرد سریع‌تری نسبت به پروتکل HTTP معمولی ارائه می‌دهد.
  • تشخیص، تجزیه‌وتحلیل و گزارش: این ابزارها برای نظارت بر سلامت کلی سرور مبدأ و بهینه‌سازی پیکربندی CDN ضروری هستند.
  • ژئو فیلترینگ: باید بتوانید مسیرهایی را در نقطه پایانی CDN خود مشخص کنید و قوانینی را برای محدود کردن محتوای وب خاص بر اساس مکان مدنظرتان تعیین نمایید.

چه کسانی میتوانند از CDN استفاده کنند؟

 

چه کسانی میتوانند از CDN استفاده کنند؟

CDN می‌تواند برای هر فردی که دارای وب سایت یا اپلیکیشنی که بیش از یک کاربر داشته باشد مفید و قابل استفاده می‌باشد و دارای مزایای زیادی است که برای مشاغل و سازمان‌ها بسیار سود آور است.

در مواقعی که وبسایت های فروشگاهی در BlackFriday و تعطیلات با ترافیک ورودی بالایی مواجه میشوند محتوا به راحتی و سریع لود میشود و برای وبسایت های خدمات فناوری کمک میکند تا درخواست ها در روز بدون تاخییر در عملکرد به کاربران ارائه شود.

معایب CDN 

استفاده از CDN برای وبسایت شما هیج ضرری ندارد و همانطور که گفته شد دارای فواید زیادی برای وبسایت شماست میتوانید با خیالی آسوده به فعالیت در وبسایت بپردازید.

البته برخی از CDN ها قیمت بالایی دارند و امکاناتی ارائه می دهند که در CDN های رایگان قابل دسترسی نیست. پس شاید هزینه استفاده از CDN را بتوان یکی از معایب آن دانست، البته CDN های رایگان هم وجود دارند اما کلیه امکاناتی که یک CDN در اختیار شما قرار می گیرد در موارد رایگان فعال نیست و باید هزینه ای را برای فعال سازی چنین امکاناتی پرداخت نمایید.

سخن پایانی ‌

CDN چیست؟ این یک سوال کاملاً رایج محسوب می‌‌شود. اگر می‌خواهید با افزایش حضور آنلاین خود، عملکرد و تجربه کاربری با کیفیت بالا را حفظ کنید، یک شبکه تحویل محتوای قابل اعتماد سرمایه‌گذاری ارزشمندی است. اگر وب‌سایت شما مخاطبان زیادی در سراسر جهان داشته باشد این موضوع بسیار مهم خواهد بود.

در این مقاله به این موضوع پرداخته‌ایم که شبکه تحویل محتوا (CDN) چیست، چگونه کار می‌کند، مزایای استفاده از آن چه مواردی است و در هنگام انتخاب ارائه‌دهندگان CDN به چه نکاتی توجه کنیم. استفاده از یک گروه به هم پیوسته از سرورهای CDN که در سراسر جهان پخش شده‌اند می‌تواند به کاهش استفاده از پهنای باند، ایجاد تعادل بار، بهبود سرعت و عملکرد سایت، تقویت امنیت وب‌سایت و ارائه سریع محتوا برای همه بازدیدکنندگان سایت در سراسر جهان کمک کند.

 

اشتراک گذاری مطلب در
دیدگاه های کاربران درباره این مطلب

20 پاسخ

    1. سلام
      استفاده از CDN برای هر فردی که دارای وب سایت یا اپلیکیشنی که بیش از یک کاربر داشته باشد مفید و قابل استفاده می‌باشد تا در زمانی که ترافیک ورودی بالایی مواجه میشوند محتوا به راحتی و سریع لود میشود تا درخواست ها در روز بدون تاخییر در عملکرد به کاربران ارائه شود.

    1. سلام
      با توجه به سرویس میزبان سایت شما اگر ایران باشد و نوع فعالیت و مخاطب سایت شما که ایرانی هستند برای کاربران داخل ایران استفاده از CDN های داخل ایران پیشنهاد میشود زیرا دیتا از نزدیک‌ترین دیتاسنتر به کاربر ارسال میشود و سایت با سرعت بیشتری برای کاربر بارگذاری میشود.

  1. سلام
    بنده یک مدتی هست از سرویس CDN استفاده می کنم از شرکت دیگه ای
    اما احساس نمی کنم که سرعت سایت ام زیاد شده، برعکس پیغامهای خطاء مکردد ظاهر می شه
    شاید دامنه های ایرانی ir را سرویس CDN قبول نمی کنه
    شاید مشکل از چیزه دیگه ای هست…
    نمی دونم

    1. سلام
      سرعت سایت به عوامل زیادی بستگی دارد و یک مورد CDN است،پیشنهاد میشود سایت شما توسط یک متخصص بررسی شود تا خطا ها برطرف شود.

  2. استفاده از amp برای سایت فروشگاهی خیلی مشکلات ایجاد می کنه. به نظرم در بعضی صفحات بلاگ که مهم هست از amp استفاده شود

  3. سلام ممنون بابت پست خوبتون
    یه سوال داشتم
    من قطعه کد هایی رو توی فایل htaccess میزارم ذخیرش میکنم اما با یک ریلود کردن پاک میشه ! نمیدونم چرا ….
    میشه راهنمایی کنید ؟

  4. سلام ممنونم بخاطر مطلب تدبتون.
    زمانی که نیم سرور هارو ست میکتیم
    سایت از دسترس خارج میشه؟؟چجوری ست کنیم که سایت قطع نشه؟

  5. سلام
    شما از پلن رایگان کلودفلر استفاده میکنید یا پولی؟
    میخوام سرعت رو ببینم برای رایگان این سرعت هست یا پولی
    سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابهی که ما پیشنهاد می کنیم